Sprzęt gastronomiczny najważniejszy w profesjonalnej kuchni

szklankiZe względu na to, że profesjonalne kuchnie muszą być przystosowane do wydawania w skróconym czasie ogromnej ilości różnorodnych potraw, sprzęt, za pośrednictwem którego powstają ciepłe przekąski oraz wykwintne dania, musi być wykonany w taki sposób, aby pozwolił lokalowi gastronomicznemu na sprawną pracę bez najmniejszego zastoju. Pamiętajmy o tym, że awaria chociaż jednego z komponentów może skutkować przerwaniem pracy całej restauracji, baru czy kawiarni, dlatego też właściciele tego typu miejsc dbają o to, aby używane przez nich urządzenia pochodziły z fabryk największych producentów oraz były trwałe, solidne oraz odporne na warunki panujące w przestrzeni profesjonalnych kuchni.

 A te nie należą do najłatwiejszych. Wysokie temperatury, częste eksploatowanie blatów za pośrednictwem ostrych noży, stała wilgoć oraz konieczność utrzymania wszystkich sprzętów i akcesoriów w niezwykłej czystości sprawiają, że przeciętnej jakości towary i produkty mogą się odkształcać, pękać i rdzewieć. Lokale gastronomiczne - aby mogły prawidłowo funkcjonować - muszą utrzymywać niezmiennie wysoki poziom bezpieczeństwa oraz higieny, dlatego też tani sprzęt gastronomiczny musiałby być wymieniany co kilka tygodni. Wiadomo, że budżet i jak najmniejsze koszty eksploatacji urządzeń są dla właścicieli lokali niezwykle ważne, dlatego też zdecydowanie bardziej wolą oni zainwestować większą część posiadanych funduszy na sprzęt gastronomiczny najwyższej klasy i wykonany najczęściej z niezniszczalnej stali nierdzewnej wiedząc, że jednorazowy wydatek zwróci się im w postaci nie tylko zadowolonych klientów, ale i trwałości i mniejszej awaryjności produktów. E celu utrzymania pomieszczeń kuchennych w należytej czystości, producenci urządzeń wyciągają do właścicieli restauracji pomocną dłoń, konstruując rozdrabniacze odpadów, lampy owadobójcze, sterylizatory do noży, naświetlacze do jaj czy środki do zmywarek, za pośrednictwem których sprzątanie nie jest już procesem tak żmudnym i skomplikowanym.

Ze względu na to, że w przestrzeni restauracji czynnikiem decydującym o sukcesie czy klęsce, jest czas, tego typu udogodnienia okazują się w praktyce bezcenne. Za pośrednictwem młynków koloidalnych, które wykonane są ze stali nierdzewnej i posiadają pneumatyczne zabezpieczenia, rozdrabnianie odpadów trwa zaledwie kilkanaście sekund i wykonywane jest w sposób całkowicie intuicyjny. Sterylizatory do noży z drzwiami z ochroną przed promieniowaniem UV ułatwiają utrzymanie sztućców w należytej czystości, przez co odciążeni są pracownicy kuchni, dodatkowo też konsumenci restauracji mogą czuć się spokojniejsi o swoje własne zdrowie ? mają gwarancję, że sztućce są dokładnie wyczyszczone. Lampy owadobójcze w większości przypadków wykonane są z aluminium, przez co ich cena nie należy do najwyższych, za to praktyczność tego typu urządzeń jest nieprzeceniona. Lampę można zamontować na ścianie lub podwiesić pod sufitem i być spokojnym o to, że żadne insekty nie przedostaną się na teren kuchni. Urządzenia wyposażone są w świetlówki do wabienia owadów i ruszt elektryczny o wysokim napięciu. Dzięki głębokim tacom oraz uchylanym drzwiczkom użytkowanie i serwis jest znacznie łatwiejszy. Naświetlacze do jaj zazwyczaj są sterylizatorami wielofunkcyjnymi i nadają się zarówno do wyparzania noży, jak i jaj.

piecW cyklu naświetlania ginie do stu procent bakterii Salmonelli, E.Coli, laseczek tlenowych, pałeczek okrężnicy i grzybów, które chętnie bytują na powierzchni naświetlanych jaj oraz noży. Obudowy wykonywane są ze stali nierdzewnej, a kratki ze stali chromowej, przez co sprzęt gastronomiczny jest trwały i łatwy do utrzymania w należytej czystości. Pomimo tego, że urządzenia czyszczące są niezwykle ważne w przestrzeni restauracji, najczęściej jednak w pierwszej kolejności kupowane są przyrządy do gotowania, smażenia i pieczenia, ze względu na to, że są to główne komponenty, które kojarzą się z lokalami gastronomicznymi. Dlatego też pierwszym zakupem są zazwyczaj piece konwekcyjno-parowe, wszechstronne urządzenia, które umożliwiają proces obróbki termicznej w bezpiecznych i higienicznych warunkach. Dzięki zastosowaniu innowacyjnych rozwiązań technicznych, gwarantuje doskonałe rezultaty we wszystkich rodzajach obróbki termicznej. Optymalny przepływ powietrza gwarantuje równomierny rozkład temperatur w komorze dzięki odpowiednio wyprofilowanym łopatkom wentylatora z autorewersem, funkcja naparowania oraz sonda pomiarowa, precyzyjnie kontrolująca temperaturę wewnątrz potraw, pozwalają na perfekcyjną obróbkę mięs, drobiu, ryb czy warzyw.

Piece konwekcyjno-parowe umożliwiają także przygotowywanie różnych potraw w tym samym czasie, ponieważ ich konstrukcja zapobiega przenikaniu się zapachu potraw. Dzięki temu w tym samym czasie można opiekać ryby i warzywa, z zastrzeżeniem jednak, że nie ma możliwości zmieniania funkcji pieca w taki sposób, aby jedno danie smażyć, a drugie gotować. Niemniej jednak sprzęt gastronomiczny tego typu jest niezastąpiony, dlatego też właściciele restauracji nie oszczędzają podczas jego zakupu. Wszystkie naczynia, urządzenia i akcesoria są konstruowane w taki sposób, aby ich moc była większa z jednoczesnym oddziaływaniem energooszczędnym. Jest to o tyle ważne, że urządzenia tego typu pracują niejednokrotnie na maksymalnych obrotach przez całą dobę, nie mogą więc być skonstruowane w sposób, który sprawiłby, że ich awaryjność byłaby zawyżona. Oczywiście należy też pamiętać, że kuchnia w lokalach gastronomicznych musi być nastawiona na wydawanie zwiększonej ilości posiłków o różnorodnych walorach smakowych i konsystencjach, dlatego też muszą być nie tylko wydajniejsze, ale i pojemniejsze. Nie może być więc mowy o nabywaniu sprzętu do gastronomii w zwykłych sklepach z urządzeniami AGD, które wyposażają nasze domowe kuchnie. Dodatkowo sprzęt gastronomiczny musi być stale serwisowany, producenci muszą więc umożliwiać restauratorom dostęp do swoich punktów gwarancyjnych czy profesjonalnych serwisantów, którzy będą ?opiekować? się maszynami, aby były wydajniejsze i trwalsze.

Powiązane artykuły